De stad en haar inwoners zijn klam en onvrijwillig sloom. Het resultaat van een temperatuur van 35 graden bij een luchtvochtigheid oplopend tot 90%. Dit wordt regelmatig onderbroken door onweersbuien en rukwinden van bijbelse proporties. Weeralarmen worden er niet afgegeven, dat zou onbegonnen werk zijn. De buien zorgen slechts voor een half uurtje respijt, daarna loopt de temperatuur weer snel op, maar de enorme bliksemflitsen in de zwarte lucht boven de skyline van Manhattan zijn adembenemend mooi.
Terug naar Nederland. Bij Wezepe wandelde ik met mijn zus en haar man over de prachtige paarse heide. In Haastrecht dronk ik koffie voor de tent van mijn ouders die op een klein weiland in het Westland kampeerden, zo nat dat de grond op en neer wiegde als een woonboot. In het Belgische Chimay heb ik bier gedronken, kaas gegeten, wandelingen gemaakt en vuurtjes gestookt met 8 Amsterdammers; en in Antwerpen at ik mosselen met mijn Amerikaanse lief.
Behalve vakantie gevierd heb ik ook nog gewerkt, als kantinejuffrouw in diverse bedrijfskantines in en om Leiden. Ik leerde soep maken met diepgevroren ballen, idem soepgroenten en instant poeder, kroketten frituren (leuk!) en de sproeier hanteren in de spoelkeuken (nog leuker!). Maar de gesprekjes met mede-kantinejuffrouwen van middelbare leeftijd - over hun kinderen, het cateringbedrijf en het weer - waren misschien nog wel het leukste.
Was Nederland veranderd sinds ik er in de zomer van 2008 voor het laatst was? Ja, helaas wel. Geert Wilders' succes in de peilingen sloeg over naar een tastbaar verkiezingsresultaat bij de Europese verkiezingen op 4 juni. De reele kans op een verkiezingsoverwinning van Wilders bij de tweedekamerverkiezingen in 2011 krijg ik nauwelijks uitgelegd hier in de VS. 'Nederland is toch een socialistisch land?' Ik help ze uit de droom en vertel ze dat ik op de vlucht ben voor aan intellectuelen hatende racist die helaas niet dom is. Wilders' besluit om bij de gemeenteraadsverkiezingen alleen in Den Haag en Almere mee te doen is geniaal: hij kan nu zonder blunders van lokale afgevaardigden in Zoetermeer, Volendam of Venlo ongeschonden opstomen naar kabinetsdeelname in Den Haag.
En verder? Tot voor kort baalde ik stevig van de vijf tot acht dollar die je in New York neertelt voor een glas bier, maar ik ben er achter gekomen dat je in Amsterdam meestal net zoveel kwijt bent. Twee euro dertig is de nieuwe een euro tachtig: zelfs in een donker hol als Winston Kingdom in de Warmoesstraat ben je het eerst genoemde bedrag kwijt voor een miezerig klein glaasje Dommelsch. Even rekenen: er gaan twee Amsterdamse vaasjes in een New Yorkse pint en vier euro zestig is bij de huidige koers zes dollar vijfenvijftig. Ja, dat is ook best erg.
1 comment:
Ha zus,
Gek hoor dat je vakantie nu weer voorbij is. Het is echt omgevolgen... Wij hebben er van genoten! Jij veel succes met alle nieuwe dingen en tot in december!
Kus van je zus!
Post a Comment